Revalidatie & Preventie
Fysio Team Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld
Fysiotherapie Langeveld

NKT (Neuro Kinetic Therapy)

Neurokinetic therapy is een relatief nieuwe methode om achter de oorzaak van je klachten te komen. Door middel van verschillende testen wordt de functionaliteit van de spieren vastgesteld. De functionaliteit van spieren is de aansturing van de spieren vanuit een controle centrum in de hersenen. Als je bijvoorbeeld door je enkel bent gezwikt kan je die niet meer goed belasten en ga je dus anders lopen. Je gaat andere spieren gebruiken zonder dat je dat meteen merkt. Blijf je dit lang genoeg doen dan gaat het controle centrum in de hersenen dit als de nieuwe manier van lopen zien. Er is dan wel een disbalans in de spieren ontstaan want sommige spieren werken harder voor de spieren die je nu even niet gebruikt omdat je je enkel niet wil belasten.

De ene persoon zal na zijn enkel verzwikt te hebben compenseren met bijvoorbeeld spieren van het onderbeen, een ander compenseert en krijgt daarna last van de knie of heup. Er zijn vele manieren van compensatie. En zoals mijn leraar David Weinstock (de uitvinder van Neurokinetic Therapy) altijd zegt, test don’t guess, ofwel altijd testen want als je iets zomaar aanneemt kan je wel eens fout zitten. Dit maakt het ook een methode om voor jou persoonlijk te achterhalen wat de oorzaak van je klacht is. Het kan soms een flinke zoekpuzzel zijn maar de resultaten zijn vaak opzienbarend. Met Neurokinetic Therapy kan je ook vaak chronische klachten verhelpen.

Bij pijn en bewegingsklachten is er bijna altijd sprake van een disbalans. Hoe je compenseert is voor iedereen anders, afhankelijk van wat je in het dagelijks leven doet, of je sport, of je een ongeluk of operatie hebt gehad, maar ook je leefstijl horen daarbij. Met Neurokinetic therapy wordt niet alleen naar de spieren gekeken, ook naar de pezen en ligamenten, die een grote invloed op je bewegingspatroon kunnen hebben. Dat geld ook voor littekens, die kunnen een verstoring geven, ook heel oude littekens, vandaar dat die altijd meegenomen worden tijdens het testen.

Na het uitzoeken van de oorzaak van je klacht is het belangrijk dat het juiste bewegingspatroon weer door het controle centrum in je hersenen als normaal gezien gaat worden. Hiervoor is het belangrijk dat je zelf ook meewerkt aan je herstel. Je krijgt in de meeste gevallen dan ook een paar eenvoudige oefeningen mee naar huis, dit versneld het herstel aanmerkelijk, en geeft je ook het gevoel zelf aan je klacht te kunnen werken.

Heb je klachten die maar niet over willen gaan of die steeds weer terugkomen, wordt je daardoor belemmerd in je functioneren of kan je je sport of hobby niet meer uitoefenen? Wil je uitzoeken wat daar de oorzaak van is? Neem dan contact op voor meer informatie of een afspraak.

Onze specialisten

  • Bente Stroot
    Bente Stroot

Andere behandelingen